2008. szeptember 12.

Közlemény a Polónium 210-ről

A Polónium 210 mindenhol jelen van: a levegőben, a talajban és a talajvízben. Minden növény képes igen kis mennyiségű Polónium 210-et felvenni a talajból, a vízből vagy a levegőből leülepedett részecskékből. A dohány is növény, ezért tartalmazhat kicsiny mennyiségű Polónium 210-et, ami szintén megtalálható több fajta gabonában, gyümölcsben és zöldségekben (így például: káposzta, saláta, répa, hagyma, burgonya, földieper, zab, búza)


A hazai média figyelmét a közelmúltban felkeltette a Polónium 210 nevű, radioaktív anyag. Több szerző azt emelte ki, hogy a Polónium 210 megtalálható a dohányfüstben és ez a tény régóta jól ismert a gyártók számára. Ez így igaz és hozzá kell tenni, hogy a Polónium 210 megtalálható a levegőben, az ivóvízben és a táplálékban is egyaránt!

A Polónium 210 általában a radon radioaktív bomlásakor keletkezik a légkörben. Az anyag nagy távolságokra is eljuthat a levegőben, mielőtt leülepszik a részecskéken vagy a csapadékban. Nagy levelű növények, így a dohány is tartalmazhat a levél felületén leülepedett kis mennyiségű Polónium 210-et. Ehhez hasonlóan, minden növény képes kis mennyiségű Polónium 210 felvételére a talajból és vagy a vízből.

A Polónium 210 ember általi felvételének legnagyobb forrása a táplálék, bár ez az anyag kis mennyiségben kimutatható a dohányfüstben is, ám ennek mennyisége összevethető a normál táplálkozás során a szervezetbe jutó Polónium 210 mennyiségével.

Egy Illinoisban1 végzett vizsgálat kimutatásai szerint egy felnőtt dohányos esetében a napi Polónium 210 felvételének 77,3 %-a a táplálékból, 4,7 %-a a vízből, 0,6 %-a a levegőből és 17,1 %-a a dohánytermék füstjéből származik.

Tudomásul kell vennünk a Polónium 210 jelenlétét a dohányfüstben, ami abból adódik, hogy ez az anyag egész egyszerűen mindenütt jelen van. A normál életvitele során senki sem kerülheti el a Polónium 210 szervezetbe jutását.

Ami a dohányzást illeti: Az évtizedek óta tartó népegészségügyi figyelmeztetések következetes üzenete szerint a dohányzás káros az egészségre. Az egyetlen lehetséges út a dohányzással kapcsolatos, egészségre ártalmas kockázatok elkerülésére az, ha valaki nem dohányzik.


1 Spencer, H; Holtzman, RB; Kramer, L and Ilcewicz, FH, 1977,  "Metabolic balances of 210Pb and 210Po at natural levels," Radiation Research Society. (69(1): 166-184.)