2008. január 25.

Az Imperial Tobacco Csoport Rt. bejelentése az Altadis S.A. megvételére tett Ajánlatának végső eredményéről

Összefoglaló

  • A spanyolországi tőkepiaci felügyelet, a CNMV ma tette közzé az Imperial Tobacco-nak az Altadis felvásárlására tett Ajánlata végső eredményét.

  • Az Altadis részvények kb. 95,81 %-nak vonatkozásában érkeztek be az Ajánlatot elfogadó válaszok. Miután megvalósult az Imperial Ajánlat 80 %-kos elfogadási szintjéhez kötött feltétel, az Ajánlat visszavonhatatlan.

  • Az Imperial Tobacco most tervezi a kiszorítási folyamat elindítását annak érdekében, hogy kötelezően birtokába jusson valamennyi Altadis részvénynek, és kivonja az Altadis részvényeket a tőzsdékről.

  • Az Imperial Tobacco bejelenti azon szándékát, hogy a már nem Altadis tulajdonát képviselő, Logista-részvényekre darabonként 52,50 Eurós vételi ajánlatot tegyen. Ez az ajánlat kb. 910 millió Eurót jelent a nem tulajdonunkban lévő részvények vonatkozásában - nem ideértve a kincstári részvényeket -, és a Logista cég teljes részvényesi tőkéjét kb. 2300 millió Euró értékben állapítja meg.

  • Az Altadis felvásárlását 2008. július 18-ig bezárólag új, pénzintézeti hitelforrások és egy kötvénykibocsátás révén fogjuk finanszírozni, ennek nagysága nem lépi túl az 5 milliárd angol fontot. A kibocsátásra kerülő kötvények mennyiségét egy sor tényező befolyásolja majd. A Logista kisebbségi részvényeinek megvétele érdemben nem befolyásolja a kibocsátásra kerülő kötvénycsomag nagyságát. Számításaink szerint kb. 200 millió angol fonttal nagyobb értékben kell több kötvényt kibocsátani a kisebbségi részvények megvételéhez, szemben azzal, ha eladnánk az Altadis kezében lévő Logista részvények összesen 59,62 %-kát.

  • Az Altadis jelenlegi elnöke, Jean-Dominique Comolli úr jelezte, hogy elfogadja az Imperial Tobacco Igazgatóságába történő meghívást, mint független (nem alkalmazott) elnökhelyettes.

  • Az Altadis jelenlegi vezérigazgatója, Antonio Vázquez úr személyes okokból úgy döntött, hogy nem fogadja el az Imperial Tobacco Igazgatóságába történő meghívást, ám elfogadta azon felkérésünket, mely alapján tanácsadóként fogja támogatni a megnövekedett cégcsoport integrációját.

  • Az Altadis-nak az Imperial Tobacco Csoportba történő, gyors integrációs folyamata elkezdődött.

  • Számítások szerint a felvásárlást követő második teljes üzleti év végére (2010. szeptember végéig) a megnövekedett csoport éves szinten kb. 300 millió Eurós költségcsökkenést hajt végre, és ehhez jönnek még a bevételből származó előnyök. Most, hogy teljeskörű bepillantást nyertünk az Altadis üzletébe, világosabb lesz a megtakarítások időzítése és nagyságrendje.

A Közlemény teljes, angol nyelvű szövege itt tölthető le.